Blomster

Blomster året rundt

Der er mange skønne ting ved at være haveejer: alt det spiselige, selvbyggerprojekter, dyr, andre have interesserede; men det allerbedste er blomsterne.
Jeg vil gerne advare om to af de dummeste ting jeg har gjort i min blomsterhave.
  1. Efter den store rydning og jordforbedring købte jeg (temmelig mange) stauder. De var nøje udvalgte og blev plantet efter planen. Så smed jeg alle skiltene ud. Det betyder, at jeg må bruge en masse tid, hvis jeg vil have helt tjek på, hvilke sorter og varianter, jeg har i haven. jeg tænkte, at 'gul daglilje' var tilstrækkeligt at vide om en plante; men da tog jeg fejl.
  2. Jeg plantede og planter fortsat rigtig mange arter og kun lidt af hvert. I havebøger hedder det plantesamler, og der advares om at udtrykket bliver rodet. Øjet kan ikke finde ro eller harmoni. Måske er det en fejl; men jeg er uforbederlig plantesamler. Jeg vil også gerne have den og den og den.... Så hvis jeg skulle starte forfra ville det nok blive med lige så mange forskellige blomster.


Her samler jeg nogle af mine favoritter efter plantegruppe

Iris

Blå, hvide, gule og sorte iris

Akaleje


Og så er der akalejerne, som ud over at komme i mange farver også blomstrer på et dejligt tidspunkt, når løgplanterne er slut og før stauderne for alvor kommer igang. Foreløbig har jeg seks farver, den syvende som er limegrøn er lige plantet ud fra forspirringen, så der må jeg vente til næste år. Og så skal der også være noget at glæde sig til i 2019, så jeg har sået hvide akalejer og en fyldt orange. Og så giver akalejer altid planter mange nye planter til venner og bekendte.






Tulipaner

Jeg har sat mange løg i den nye have: skilla, krokus, påske- og pinseliljer og tulipaner. Jeg havde ingen erfaring med botaniske tulipaner; men ville prøve nogle få. Jeg er vilde med dem, og kombinationen af den sene blomstring og den lave højdedanne kant i det gule bed. Derfor er der sat en del flere Tulipa tarda i dette efterår. 




Især den orange er jeg vild med, og den stod rigtig længe i dette kølige forår. Tror det er T. Juan


De klassiske tulipaner blev sat i små klynger, så det passede med farveskalen i haven. På den ene side fungerede det rigtig godt i det gule og orange bed, på den anden side er blandede tulipaner også rigtig smukke.

Først et billede af det gule og orange bed taget først i maj

Jeg havde sat en enkelt 'nitte'. Den er ganske enkelt grim:





Men der er heldigvis også mange kønne tulipaner, herunder klassiske røde og hvide tulipaner




Denne 'Blue diamond' er måske lidt vulgær; men også meget smuk:


Det var så et udpluk af tulipanerne i 2017. I 2018 kom disse til:
T. weisse berliner
40 stk. T. Night Club, en rød tulipan med flere blomster på hver stilk. De skal danne en cirkel midt i det røde centrale bed.
4 krukker er plantet til med en forårs løgblanding med hvide, gule og orange tulipaner.

Og røde botaniske tulipaner (T. kurdica) i altankasserne ved hovedtrappen og langs med hækken. De er lidt ydmyge; men ganske smukke:


I et anfald af optimisme satte jeg også nogle røde botaniske tulipaner i potter, som skal plantes over i min orangeri-kasse, når jeg får den bygget.

I rækker, grupper eller potter?

Sidste efterår eksperimenterede jeg med flere tulipaner, nogle i krukker, andre i rækker eller cirkler og nogle i grupper. Her i blomstringstiden bliver jeg lige begejstret for det hele. Også for den smukke blanding, jeg har sat hos naboen, både for at lyse op og for at dække for aspargesbedet, der er ret kedeligt at se på denne årstid.


Jeg har været lidt overrasket over hvor fedt, det er med tulipaner i krukker. De har stået ude hele vinteren, eneste beskyttelse er stumper af brædder under krukken, så løgene ikke rådner. Og så kommer der dette væld op næste forår, helt uden ture på planteskolen får haven smukke farver i foråret.

Andre forårsløg

Også her er begrænsningens kunst vigtig. De er så smukke, når de blomstrer og bebuder at foråret er på vej. Men de skal også kunne kamufleres, når de er afblomstret og skal have lov at stå og trække saft og kraft ned i løget til næste sæson.



Krokus må der også til, her er den almindelige lilla, og en safrankrokus, der blomstrer om vinteren. Sidste år i december, i år har den ikke blomstret endnu. Sidst glemte jeg at høste safran, så jeg håber meget den kommer igen. Det er næsten som at have guld i haven.



I 2017 havde jeg kun hvide og lilla krokus, så i efteråret kom der også
nogle gule løg i jorden.

Nogle enkelte løg havde overlevet min totale renovering, det er bl.a. klokkeskilla, som man kan se i selv de mest forsømte haver. Jeg har sat de små skilla i bedet ved siden af den smukke engelske sti, jeg håber de med tiden breder sig til et blåt tæppe.

Jeg har selvfølgelig også påske- og pinseliljer i haven. Der kommer flere hvert år, fordi de rykker fra krukker til at nedvisne i en skammekrog og derefter ud i et bed. Så kommer nye til drivning i drivhuset.....

Jeg havde også sat en minatureudgave af påskeliljer - løvet er så fint at det næsten ligner purløg. Den blomstrer ret sent.


Status på årets løgsæson var, at der godt kunne være plads til lidt mere, og især de røde bede mangler tidlig blomstring. 
Derfor har jeg sat en del nye tulipaner, og andre røde løgplanter bl.a. snepryd og hyacinter (woodstock) for at få lidt mere knald på farverne i foråret.

Anemoner er også et bud på både skønhed og farve i foråret. Sidste sæson havde jeg den hvide, naturlige danske. Og franske, hvor de lilla trives bedst. Så jeg måtte sætte nogle røde franske. Desuden vil jeg forspire / drive sommer adonis (Adonis aestivalis) til at supplere med i løbet af forsommeren, hvis der stadig mangler farver.


denne sammenblanding af perlehyacinter og lilla anemone er lidt tilfældig; men jeg kan li' den:



Hyacinter er nu heller ikke så tossede. Den røde er Woodstock, den
lyserøde er fra den oprindelige have.









Liljer

En anden af mine store passioner er liljer, både Lillium (løg) og dagliljerne (Hermerocallis) som er stauder.

 denne lilje er måske ikke den smukkeste farve, den får dog lov til at blive, da jeg er ret vild med formen. Det er L. Oriental 'Purple Prince'


Denne 'Star Grazer' er til gengæld rigtig smuk i både farve og form.

Og så har jeg en enkel orange tigerlilje, den minder mig om mormors have

I efteråret fandt jeg denne hjemmeside: www.liljehave.dk, som sælger mange smukke liljer, så næste år skulle disse også gerne pryde min have:
Lillim 'Robert Griesbach, der har hvide kanter og en dyb mørkerød midte.
L. Night Flyer, der er meget mørkerød, næsten sort.
Og endelig L. martagon Claude Shride- kranslilje til den lille skovhave.

Mine dagliljer trives rigtig godt, så der skal ikke plantes flere. Den røde Hermerocallis 'Pardon Me' blev først plantet i sensommeren, så der først billeder i næste sæson.
Hvid daglilje, måske Artic Snow

Gul daglilje Big Bird

Denne lysegule mener jeg er Satin Glass

Inka-liljer 

Lige så stor succes jeg har med dagliljer, lige så ringe går det med inka-liljerne. De voksede rigtig godt i min gamle have, hvor jordtypen var den samme, så jeg nægter at give op:
Inkalilje (Alstromeria aurea 'Orange King)
Jeg har plantet og genplantet denne sort flere gange, i 2017 blomstrede to ud af fire. Og den ene døde. Derfor 'snød' jeg og købte denne lille skønhed i blomst på en planteskole:


Roser

En engelsk have uden roder går jo ikke, og jeg da også plantet en del roser. De fleste trives fint; men jeg har et problem med at offentliggøre billederne, da jeg jo smed alle skilte ud, så jeg ikke på navn med alle  mine roser. Så hvis du kender sorten på et billede uden navn eller med et forkert navn, vil jeg rigtig gerne have en kommentar.
De er plantet rundt omkring i staudebedene, da jeg ikke er vild med bede, som kun indeholder roser. På den måde kan de lidt kedelige nederste dele også skjules af andre planter.
Jeg havde læst om den gode kombination af storkenæb og roser. Det kan jeg ikke få til at virke, enten tager storkenæbbene over og rosen trives ikke, eller så står rosen fint og storkenæbbene dør. Måske kombinerer jeg de forkerte.
Nu vokser de gule og orange sammen med liljer og klematis, og de røde sammen med lidt af hvert. Desuden er der klarteroser rundt omkring for med tiden at give haven det frodige udtryk, jeg stræber efter.

Klatreroser:


Rød klatrerose, remonterende sort?? plantet sammen med lavendel.
Det kunne godt være Chaplins Pink Climber 



Rosenbuen:

Dette billede ligner mere indgangen til et redskabskur end noget andet. Men det frodige væld af roser på vej.

  Rosa wichuraiana


Helene lykkefund
Rosenbuen er tilplantet med 4 roser, Helene Lykkefund, der stortrives og er vokset ca. meter det første år. Den anden, som ligner meget; Helenae Starkodder blev kun ca. 20 cm. Dens blomster er dog meget smukke, så den får lige en chance. De to andre er remonterende og blomstrer helt vildt.








Denne hvide skønhed ovenfor startede jeg i krukke, det gik også fint nok i begyndelsen - dvs. den første sæson og halvvejs i den næste. Men så tror jeg ,at pladsen blev for trang. Den måtte i jorden. Og her trives den fint, selvom den står i skygge. Det kunne godt være 'Long John Silver'


Samme skæbne overgik mine roser i potter på terrassen. De starter fint ud om foråret og står rigtig godt til den første blomstring, men så starter de med at tabe bladene, bliver måske angrebet af svamp og dermed ikke længere nogen fryd for øjet
Den lyserøde er Gruss an Aachen og den mørkerøde bagved er Burgundy Ice
Derfor har jeg måttet omlægge den meget engelsk bed i midten af haven, så der blev plads til roserne, til gengæld blev der mindre grus og det centrale stykke rundt om paradisæbletræet blev rundt i stedet for kvadratisk.

Den lyserøde nedenfor er 'Gertrude Jekyll'


H.C. Andersen - den trives ikke optimalt - men hvert enkel blomst er meget imponerende







Denne rose blomstrer i næsten ½ år, og skifter farver fra dyb orange til næsten laksefarvet lige før den falder.

Gul klatrerose, det kunne være 'Silk Border' 

Kurveblomster

Jeg er egentligt ikke så begejstret for kurveblomster i haven, så jeg har kun 5-6 forskellige: solbrud i den mørkorange variant, et par forskellige sorter (purpur og en gul) af solhat og så nogle asters.
Når jeg alligevel har plantet nogle få skyldes det et ønske om at bryde alle Iris, lilje og andre løgplanters bladform - det kan blive for meget lancet ud over det hele.
Havde også plantet tusindstråle, og den har ganske vist kønne blomster i en kort periode; men vækstformen er ikke særlig køn, så den må nok vige pladsen. Måske for valmuesøster, hvis de ellers vil spire.

Solbrud og måske Gåseurt?
Solhat - en minivariant på ca. 50 cm
Tusindstråle sammen med Geranium 'Rozanna'

Palmelilje

Min mest fotograferede blomst i haven er palme-liljen. Jeg har plantet tre sammen med en forventning om de tidligst ville blomstre efter 5 år. Så min overraskelse var stor, da den første blomstrede allerede 2. år.
De er plantet centralt i bedet og med den røde hyld som 'bagtæppe' så vi får maksimal nydelse af denne skønhed.













Andre forårsløg



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Klar til bier

At omlægge en forsømt have

Figentræ