Dyr i haven
Og dyr er der masser af
Og der bliver flere og flere, her er det envinbjergsnegle-parring, som kan tage 3-4 timer
På trods af mine forsøg med at gøre haven dyrevenlig, kommer der flest af de dyr, jeg ikke er så interesseret i. Jeg vil skåne for flere billeder af dræber-snegle, dem har vi vist alle set rigeligt til i denne våde sommer. Jeg bruger dræbe med en planteske-metoden, suppleret med øl-fælder fra noSlug.com - de virker!
Størst effekt af mine projekter har nok været at etablere vand flere steder i haven, især langs med hækkene, de bliver flittigt besøgt.
Og så er det en sand fornøjelse at se hvor meget dyreliv et bed med lupiner kan tiltrække, først er der humlebierne, når de blomsterer og når frøene / bælgene så kommer, så er der hele tiden flere gråspurve i bedet. De afblomstrede lupiner har derfor ikke stået med bælge; men med ripede stængler.
Vinterens bygge-projekter
Jeg vil rigtig gerne have dyreliv i haven, eller som en af mine døtre siger: "Det er ikke nok med en botanisk have, du vil også have en zoologisk have." Det har hun helt ret i, og der burde være nogle gode forudsætninger:
- Min have er økologisk dyrket. Jorden er ganske vist tung; men der er masser af regnorme, nematoder og andre smådyr.
- Vi bor tæt på Utterslev Mose, så der er masser af dyre- og fugleliv i området
- Min hang til blomster fra februar til november og alle de spiselige afgrøder bør give føde til andre end min mand og jeg.
Når vi ikke har oplevet den store invasion endnu, tror jeg det skyldes, at haven er for velfriseret, og at der i planlægningen af haven mangler nogle elementer, før den er dyrevenlig. Det velordnede udtryk må jeg prøve at gå lidt på kompromis med. Og så kan naturen jo også nydes i Utterslev Mose.
Pindsvin
Det beskedne pindsvinehus |
Vi har pinsvin i området, og jeg har flere gange set pindsvin i vores have - en meget hyggelig gæst at have på besøg, og så spiser den snegle - også dræbersnegle. Så mad er der nok af, så jeg må derfor sætte ind med vand og egnede boliger, hvis pindsvinene skal flytte ind mere permanent.
Jeg har hørt, at pindsvinene går langs med hækkene, Derfor laver jeg en kvasbunke med et tørt sovested ved hækken både i forhaven og i baghaven. Begge steder skal der også være vand tilgængeligt i pindsvine-højde. Pindsvinene vågner først af deres vinterhi i april, så der er lidt tid endnu.
I forhaven har jeg gravet en spand ned ved nedløbsrøret fra drivhuset, og placeret dette hjemmelavede forsøg på et pindsvinehus (det er lavet af en lille trækasse købt i Silvan)
I baghaven har jeg været igang med selvbyg, og lavet denne 'luksusvilla', Den er ca. 25 * 25 * 25 cm i indvendige mål, der er et lille indgangsparti i 15 * 15 cm, og så er den dækket med et par gamle tagsten. Så må tiden vise, hvilket bo, der falder i pindsvinenes smag.
Pindsvine-luksusvilla |
Endelig har jeg også prøvet at gøre kvasbunken / komposten dyrevenlig ved at save et hul, så fx et pindsvin kan komme ind, og så er det ene hjørne overdækket.
Insekter
Som nævnt burde der være masser af pollen og nektar til insekter næsten hele året. Jeg gik ikke desideret efter insektvenlige planter, da jeg planlagde haven, måske lige med undtagelse af sommerfuglebuskene. Set i bakspejlet er det alligevel blevet til mange arter, som både insekterne og jeg kan lide, så som: skovjordbær, ærenpris, forglemmigej, fingerbøl, krydderurterne og iris, primula og violer.
Haven mangler et overvintrings- og skjulested, så jeg er igang med at bygge et insekthotel. Vi har en del brædder af grantræ liggende, og jeg arbejder på et design, der lever op til mine æstetiske krav om enkle linjer og diskrete farver. Kønne hoteller er dog ikke noget værd uden gæster, så indretningen skal selvfølgelig være lækker for insekter. Her er mine erfaringer begrænsede, så jeg meget interesseret i at høre jeres erfaringer med, hvad der er godt materiale i et insekthotel. Jeg er også usikker på om hotellet skal dækkes med hønsetråd, det virker jo logisk, at hotellet ikke skal være en åben fugle-buffet, omvendt skal fuglene også leve. Hvert rum er 20 * 20 * 20 cm. Og der er henholdsvis hø, kløvet brænde, tykke grene og tørre, hule strå i rummene.
Insekthotel |
Insekthotellet er suppleret med en brændestak på solterrassen, så må vi se, om det kan bruges som bolig. Jeg synes, at brankestakken er kønnere at se på end insekthotellet, som derfor er anbragt i det 'praktiske' nordhjørne af haven. Her er dog sol om eftermiddagen, så der burde være varmt nok.
Fugle
Rødhalsehus |
Der er masser af fugle i området: gråspurve, musvitter, mejser, rødhalse, solsorte osv. Og de er lette at lokke til om vinteren. Vores foderautomat skal fyldes ca. hver anden dag, og der er masser af fugle. Sidste vinter fældede jeg alle træer og næsten alle buske i haven, og der er jo ikke så smart, hvis man gerne vil have mange fugle. På den anden side, ville jeg gerne have lys og luft, og så må fuglene holder til i naboernes træer, som der er rigeligt af i området.
Rødhals - fotograferet ved foderautomaten |
Jeg har haft et par måneder fri mellem to jobs her i februar og marts 2017, og har derfor kunnet følge med i livet i haven. På de lune dage i februar er der fuld gang i pardannelse blandt fuglene, der bliver kurtiseret på fuldt tryk. Det er skønt at se på og inspirerede mig til at prøve at skabe bedre rammer for fugle i vores have.
Det jeg gør for fuglene er at sørge for vand i både for- og baghave, og så deles vi med fuglene om de bær, vi dyrker.
Mit sidste projekt har været at bygge fuglehuse. Vi havde en stor stak brædder af grantræ liggende, og det er foreløbig blevet til 3 forskellige huse til hhv. mejser, musvitter og rødhalse. Jeg har taget udgangspunkt i målene på Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside, hvis alle dimensioner på fuglehuse er beskrevet. Der står ganske vist at husene skal bygges i ubehandlet træ, og det har jeg også gjort. De er dog blevet malet med sort træbeskyttelse på ydersiden, så de passer til resten af haven.
Kommentarer
Send en kommentar